Co prozradil index nemovitostí? Zájem o bydlení neklesá
30. 07. 2021

Co prozradil index nemovitostí? Zájem o bydlení neklesá

Cena nemovitostí vystřelila dramaticky vzhůru. Zužuje se nabídka rodinných domů, bytů i pozemků. Hypoteční sazby se zvyšují, nejistota mezi obyvateli roste. Navzdory všem zmíněným skutečnostem neklesá zájem o pořízení domu, bytu nebo pozemku. 

Vlastní bydlení hledá stále více osob

Jeden z největších realitních portálů, web Sreality, pravidelně sleduje počet unikátních návštěvníků, kteří se přihlašují ke stránkám a prohlížejí si zveřejněné nabídky. Ačkoliv část těchto návštěvníků mohlo portál navštívit jen ze zvědavosti nebo proto, aby měli přehled o trhu, nelze přehlížet dramatický nárůst zájmu o inzerci.

Ukazatel vyjadřuje, jak se v procentní míře změnil zájem (návštěvnost) stránek, kde uživatelé procházejí nabídky bydlení. Například v měsíci březnu 2021 byl zaznamenán nárůst zájmu o inzerci nemovitostí o více než 50 %, v měsíci červnu 2021 o více než 30 %.

Bezpečné uložení volných finančních prostředků

Investice do nemovitostí je dlouhodobě vnímána jako jedna z nejbezpečnějších nákupů. Ceny nemovitostí v průběhu let rostou a zároveň je možné získat každý měsíc příjem z pronájmu. Obavy z rostoucí inflace jsou motivací investorů k nákupu domu, bytu nebo pozemku, protože peníze uložené na bankovním účtu budou rychle ztrácet hodnotu.

Nejžádanější jsou pozemky

Už před pandemií se český realitní trh potýkal s malou nabídkou pozemků vhodných pro výstavbu. Částečnou vinu na tom nesl složitý a zdlouhavý proces získání stavebního povolení nebo změny využití daného pozemku. V zastavěných oblastech bylo volných parcel minimum, větší šance byla při odkoupení pozemku od developera v takzvaných satelitech.

Během pandemie se nedostatek vhodných stavebních parcel ještě prohloubil. V důsledku toho došlo i k nárůstu cen pozemků. V meziročním průměru tento nárůst představuje 13 %, ovšem v některých městech je nárůst cen pozemků ještě výraznější.

Rekreace ve vlastním

České obyvatele pandemie posunula více do přírody. Častěji cestují v tuzemsku a také vyhledávají ke koupi chaty a chalupy. Ke změně preferencí dochází i při výběru rodinných domů. S rozšířením možnosti práce z domu už kupující nemají strach zakoupit nemovitost dále od města. Řada objektů, které byly původně určené k rekreaci, se tak proměňuje na trvalé bydlení. Poptávka je po nemovitostech v klidných lokalitách, ale s dobrou dopravní obslužností.

Petr Šrámek
Autor: Petr Šrámek

Realitní makléř a partner společnosti

VICTORIA CORPORATION realitní kancelář s.r.o. (www.rkvictoria.cz)

 

Na českém realitním trhu působím aktivně od roku 2004, realitní činnost vykonávám na plný úvazek.

Práce realitního makléře mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni tak, abych prodávající i kupující provedl procesem obchodu bezpečně, rychle, s minimem starostí pro obě strany.

Vždy volím indviduální přístup ke klientovi, abych byl pro něj přínosem, s cílem prodat nemovitost za co nejvyšší možnou tržní cenu.

 

 

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení